تعریف IT یا فناوری اطلاعات
با توجه به این که پر درآمدترین مشاغل دنیا با IT در اراتباط هستند، شاید بخواهید تعریف دقیق و پایهای از آن داشته باشید. Information Technology را به اختصار IT میگویند که متشکل از دو بخش فناوری (Technology) و اطلاعات (Information) است. فناوری اطلاعات با استفاده از فناوری (که اغلب منظور همان رایانه است) مشغول پردازش، ذخیره و انتقال اطلاعات میشود و فرآیندی شامل استفاده از رایانه، نرمافزار و شبکه برای ایجاد، مدیریت و نگهداری دادهها دارد. اصطلاح IT اغلب به جای فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT) یا سیستمهای اطلاعاتی (IS) نیز به کار میرود که مهمترین شباهت بین آنها، تمایل به استفاده از فناوری یا همان Technology برای ایجاد، پردازش و توزیع دادهها به شیوهای ایمن و کارآمد است. فناوری اطلاعات بر پایه رایانهها، سرورها، شبکهها، پایگاههای اطلاعاتی و برنامههای نرمافزاری استوار بوده تا در مسیرهایی نظیر پردازش دادهها، ارتباطات، ذخیرهسازی و بازیابی، خود را نشان دهد.
بد نیست بدانید حوزه فناوری اطلاعات در چند دهه گذشته به سرعت رشد کرده و دامنه آن به طور قابل توجهی گسترش یافته است. متخصصان فناوری اطلاعات اکنون در طیف گستردهای از صنایع از جمله مراقبتهای بهداشتی، مالی، آموزش و پرورش و حکومتی کار میکنند و جایگاه خود را به اثبات رساندهاند. نقش فناوری اطلاعات در تمام این صنایع، ایجاد و نگهداری سیستمهای کامپیوتری است که مسئول پشتیبانی از عملیات سازمان است.
در ادامه مطلب میخوانیم :
کاربردهای IT
کاربردهای فناوری اطلاعات یا IT، گسترده و متنوع هستند؛ زیرا به زندگی روزمره ما نفوذ کرده و ابعاد مختلف آن را در برگرفته است. در ادامه، به صورت مختصر به کاربردهای آی تی اشاره میکنیم:
🔴در صنعت مراقبتهای بهداشتی، آی تی برای مدیریت پروندههای الکترونیکی سلامت، رزرو نوبت ویزیت پزشک از راه دور و توسعه دستگاههای پزشکی استفاده میشود.
🔴در امور مالی، آی تی برای مدیریت تراکنشهای مالی، خودکارسازی معاملات سهام و ارائه خدمات بانکداری آنلاین کارایی دارد.
🔴مؤسسات آموزشی نیز برای مدیریت سوابق دانشآموزان، عرضه دورههای آنلاین و ارائه فرصتهای یادگیری از راه دور ، به فناوری اطلاعات متکی هستند.
🔴صنایع تولیدی از IT برای خودکارسازی فرآیندهای تولید، مدیریت زنجیره تامین و تجزیه و همچنین تحلیل دادههای تولید استفاده میکنند.
🔴صنایع حمل و نقل و لجستیک، از فناوری اطلاعات برای ردیابی و مدیریت محمولهها، بهینه سازی مسیرها و نظارت بر عملکرد خودرو کمک میگیرند.
🔴در صنعت سرگرمی از فناوری اطلاعات برای ایجاد جلوههای ویژه در فیلمها و توسعه بازیهای ویدیویی (بازی سازی)استفاده میشود.

تکامل IT
تکامل آی تی با پیشرفتهای فناوری قابل توجهی همراه بوده تا جایی که به تحول دنیای ما منتهی شد. تاریخچه فناوری اطلاعات با توسعه رایانههای الکترونیکی که عظیم و گرانقیمت بودند، آغاز شد. توسعه ریزپردازندهها در دهه 1970 نیز منجر به ایجاد رایانه شخصی (PC) شد که انقلابی در روش کار، ارتباط و دسترسی افراد به اطلاعات را رقم زد.
معرفی اینترنت در دهه 1990 زیربنای ایجاد صنایع جدیدی مانند تجارت الکترونیک و رسانههای اجتماعی را فراهم کرد تا هماکنون در جایگاه فعلی، به تکنولوژی و فناوری وابسته باشیم. از طرف دیگر، از تاثیر ظهور دستگاههای تلفن همراه، محاسبات ابری و هوش مصنوعی (AI) بر تکامل فناوری اطلاعات نمیتوان چشمپوشی کرد.
همزمان که به سمت آینده حرکت میکنیم، میتوانیم انتظار پیشرفتهای بیشتری در زمینههایی مانند هوش مصنوعی، امنیت سایبری و اینترنت اشیا (IoT) داشته باشیم که همگی در مسیر شکلگیری و تکامل فناوری اطلاعات هستند. مسیری بیپایان و رو به جلو که انتها ندارد!
با ما تماس بگیرید و شامل تخفیف شوید.
مهارتهای ضروری در IT
برای کار در حوزه IT باید یک سری مهارتهای فنی و غیرفنی داشته باشید. مهارتهای فنی شامل زبانهای برنامه نویسی، مدیریت پایگاه داده، مدیریت شبکه، توسعه نرمافزار و امنیت سایبری است. مهارتهای غیر فنی شامل مهارت حل مسئله، ارتباط، مدیریت پروژه، کار گروهی و خلاقیت است. متخصصان IT نیز باید بتوانند خود را با فناوریهای جدید وفق دهند و مهارتهای جدید را به سرعت بیاموزند.
زبانهای برنامه نویسی، پایه و اساس توسعه نرمافزار محسوب میشوند و شامل زبانهایی مانند پایتون، جاوا و سی پلاس پلاس هستند. مهارتهای تجزیه و تحلیل دادهها برای کار با دادههای بزرگ بسیار مهم بوده و شامل مهارتهایی مانند دادهکاوی (data mining)، تجسم دادهها (data visualization) و یادگیری ماشین (machine learning) است.
در حوزه شبکه، مدیریت شبکه شامل طراحی، پیادهسازی و مدیریت سیستمهای شبکه از جمله روترها، سوئیچها و فایروالها میشود. مهارتهای امنیت سایبری شامل توسعه و اجرای پروتکلهای امنیتی برای محافظت از داراییهای دیجیتال در برابر تهدیدات سایبری است.

با پاپرا برترین باشید
برنامه های کاربردی
مشاغل برای انجام کارها به نرم افزار های مختلفی متکی هستند. برخی از برنامه ها از طرف شخص ثالث تهیه و استقرار می شوند ، مانند برنامه های سرور ایمیل. اما بسیاری از سازمانها تعدادی از توسعه دهندگان ماهر را در اختیار دارند که برنامه ها و رابط ها را برای ارائه قابلیت ها و خدمات مهم تجاری ایجاد می کنند. برنامه های کاربردی ممکن است در طیف گسترده ای از زبان های رایج کدگذاری شده و با برنامه های دیگر ادغام شوند تا تعاملات صاف و یکپارچه بین برنامه های مختلف ایجاد شود.
همچنین ممکن است توسعه دهندگان موظف به ایجاد وب سایت های تجاری تعاملی و ساخت برنامه های کاربردی تلفن همراه شوند. گرایش به الگوهای توسعه ، توسعه دهندگان را ملزم می کند تا به طور فزاینده ای با عملیات فناوری اطلاعات مانند استقرار و نظارت بر برنامه ها مشارکت داشته باشند.
پشتیبانی
کارکنان پشتیبانی در پاسخ به سوالات ، جمع آوری اطلاعات و هدایت تلاش های عیب یابی سخت افزاری و نرم افزاری تخصص دارند. پشتیبانی اغلب شامل دارایی و مدیریت تغییر فناوری اطلاعات ، کمک به مدیران در تهیه ، پشتیبانی و بازیابی اطلاعات و برنامه ها ، نظارت و تجزیه و تحلیل گزارشات و سایر ابزارهای نظارت بر عملکرد و پیروی از گردش کارها و فرایندهای پشتیبانی است.